Vitamín D je často označovaný ako slnečný vitamín, a to nie je bezdôvodné. Najväčším a najprirodzenejším zdrojom vitamínu D je totiž slnko, ktoré nám umožňuje vytvoriť až 80 % tejto nevyhnutnej látky. No viete určiť, aké množstvo vitamínu D váš organizmus skutočne prijíma zo slnka?

Rôzne faktory, ako životný štýl, vek, používanie slnečných krémov, typ pokožky, či miesto, kde žijete, môžu mať vplyv na schopnosť vašeho tela spustiť syntézu vitamínu D. Každý z nás má jedinečné a meniace sa potreby vitamínu D. Je preto dôležité sledovať jeho hladinu v priebehu roka a udržiavať naše zdravie pod kontrolou.

Ale ako zistiť, či máme dostatok vitamínu D v organizme?

Čo môže spôsobiť nedostatok vitamínu D?

V dnešnej dobe je nízka hladina vitamínu D globálnym zdravotným problémom. Podľa Amerického národného inštitútu zdravia trpí nedostatkom vitamínu D viac ako miliarda ľudí. Nedostatočné vystavenie sa slnečnému žiareniu je hlavným faktorom, ktorý prispieva k týmto nízkym hodnotám.

Vedeli ste, že na začínanie tvorby vitamínu D musíme byť na slnku minimálne 15 minút? Toto sa vzťahuje na ľudí so svetlou pokožkou. Osoby s tmavšou pokožkou musia byť vystavené slnečnému žiareniu až 6-krát dlhšie. Ak žijete na severnej pologuli, zrejme si od októbra do marca nebudete schopní vytvárať vitamín D zo slnka, ako uvádza časopis New England Journal of Medicine.

Vitamín D je možné získať aj zo stravy, avšak táto cesta pokrýva len 20 % našej dennej potreby. Väčšina našej stravy v súčasnosti bohužiaľ neobsahuje dostatok vitamínu D, ktorý je tukom rozpustnou zložkou. Čím máme vyššiu hmotnosť, tým viac vitamínu D naše telo potrebuje konzumovať a produkovať, aby udržalo jeho dostatočnú hladinu v krvi.

Aké sú dôsledky nedostatku vitamínu D?

Vitamín D je esenciálna súčasť, ktorá významne prispieva k fungovaniu nášho imunitného systému. Je nevyhnutný pre absorpciu vápnika v tele, zabezpečuje zdravie kostí a zubov, správnu funkciu svalov a podieľa sa na procese bunkového delenia. Nedostatok vitamínu D sa často prejavuje nenápadne, a preto si ho väčšina ľudí neuvedomuje.

Medzi možné zdravotné komplikácie patrí svalová slabosť, bolesť kostí, zlomeniny, rachitída či osteomalácia. Ak sa naučíme lepšie pochopiť naše individuálne potreby vitamínu D a ako udržiavať optimálnu hladinu v tele, môže to výrazne ovplyvniť naše celkové zdravie a zdravý životný štýl. Je dôležité si uvedomiť význam trávenia času vonku na priamom slnku, ktoré prispieva k prirodzenej tvorbe vitamínu D a boji proti negatívnym účinkom jeho nedostatku.

Existuje domáci test na zistenie nedostatku vitamínu D?

Každý z nás je unikátne jedinec a zdravie je vždy veľmi osobná záležitosť. To platí aj pre potrebu vitamínu D, ktorá je ovplyvnená faktormi ako sú naša identita, životné prostredie a životný štýl. Tieto elementy určujú, ako naše telo reaguje na slnečné svetlo. Udržiavať rovnováhu nášho tela nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Na trhu sú dostupné rôzne metódy na monitorovanie hladiny vitamínu D v tele, aby sme mohli preventívne chrániť svoje zdravie. Vzhľadom na rastúci nedostatok vitamínu D v populácii, stále viac zdravotníckych odborníkov pravidelne kontroluje hladinu vitamínu D u svojich pacientov.

V prípade, že nemáte prístup k preventívnej zdravotnej starostlivosti, sú dostupné aj domáce testy na vitamín D, ktoré vám umožnia sledovať a mať pod kontrolou svoje zdravie.

Na čo by ste sa mali zamerať pri hľadaní testu na určenie hladiny vitamínu D?

Pri hľadaní testu na určenie hladiny vitamínu D by ste sa mali orientovať na spoľahlivý zdroj. Vyberte si renomovanú značku, ktorá spracúva vzorky suchej kvapky krvi v nezávislých a dôveryhodných laboratóriách. Zabezpečte si odborné poradenstvo a individuálne odporúčania na prispôsobenie množstva prijatého vitamínu podľa vašich osobných potrieb.

Spoločnosť Zinzino je globálnym lídrom v oblasti zdravotníctva a zdravého životného štýlu, ktorá sa viac ako desať rokov venuje prevencii. Táto spoločnosť je dnes považovaná za inovátora vo výžive podporenej testami s cieľom napomôcť ľuďom získať kontrolu nad ich zdravím.

Nový test na vitamín D od spoločnosti Zinzino je najnovším doplnkom do ich rady prírodných potravinových doplnkov a testov suchej kvapky krvi. Každý test analyzuje laboratórium Vitas Analytical Services, nezávislé GMP certifikované laboratórium so sídlom v Nórsku, ktoré je svetovým lídrom v testovaní suchej kvapky krvi. Skúmajte svoje telo v pohodlí domova a zistite, či máte dostatočnú hladinu vitamínu D získanú z slnka.

Zinzino ponúka holistický prístup k vášmu osobnému zdraviu a odporúča vykonať test na vitamín D pred začiatkom používania ich produktu ZinoShine+.Tento jedinečný potravinový doplnok obsahuje vitamín D a širokospektrálny horčík s prispôsobiteľným dávkovaním, ktoré vám umožní prirodzene zvýšiť hladinu vitamínu pomocou vegánskeho vitamínu D3 získaného z vysoko bioaktívneho lišajníka zbieraného v prírode.

Ako dlho trvá vyhodnotenie testu VitaminD Test?

Na vyhodnotenie testu na vitamín D od Zinzino budete potrebovať približne 20 dní. Výsledky budú plne konfidenciálne a dostupné len pre vás v jednoducho pochopiteľnej grafickej forme.

Zinzino vám navyše poradí, ako prispôsobiť a udržiavať hladinu vitamínu D počas celého roka. Obnova hladiny vitamínu pomocou doplnkov zvyčajne trvá 3-4 mesiace v závislosti od dávkovania a vašej individuálnej situácie. Test by ste mali opakovať každých 120 dní, aby ste zabezpečili optimálnu hladinu vitamínu.

5/5 - (1 vote)

Zdieľať s ostatnými

Leave A Comment